Disclaimer: This site does not store any files on its server. All contents are provided by non-affiliated third parties. All Series and Movie: Indavideo embed.
Adatlap
Akira

Akira

Az Akira mind filmes, mind kultúrtörténeti szempontból is kihagyhatatlan mérföldkő. Amikor 1988-ban Katsuhiro Otomo elkészítette a filmet, már tetten érhetők voltak Japánban azok a szociológiai és demográfiai gyűrődések, melyek napjainkra elhozták számunkra az Akira cyberpunk világát.

Az Akira kerettörténete – emberi roncsok keringője

Japán fővárosában, Tokióban, 1988-ban felrobban egy újfajta fegyver hatalmas krátert hagyva maga után. Katsuhiro már a történet elején megidézi a japán társadalom egyik legnagyobb kulturális traumájának is tekinthető eseményt, a II. világháború lezárásául szolgáló atomtámadást. Az Akira ezen felütése igen erőteljes, főleg, mert a történet szerint ez a „baleset” idézi elő a III. nagy világégést. A háború lezárása után harminc évvel újjáépül a főváros is Neo Tokióként és készülődik az Olimpiára, miközben az átlagemberek egyre elégedetlenebbeké válnak.

Az Akira által vázolt szociográfia főbb vonalai ismerősek: a hatalom arctalan, a politikai szcéna megbukott, az irányítás kicsúszik a kezükből, mindeközben hatalmas óriásvállalatok birtokolják a javak nagy részét. Neo Tokió irizáló neonfényeinek és gigantikus felhőkarcolóinak árnyékában zajlik az elnyomott polgárok forradalma az adóreformok és a kizsákmányolás ellen. A társadalom erősen szegmentálódik, ami tovább fokozza az érdekellentétekből fakadó összetűzéseket. A fiatalok számára nincs jövő, az oktatási intézmények csődöt mondanak a nevelés és az oktatás terén. A szociológiai státuszt az határozza meg, hogy melyik motoros csoporthoz tartozol. A társadalom e szintjén a bandák jelentik a fiatalok számára a családot, ugyanakkor segítenek a felnőttkor küszöbén perspektíva nélkül egyensúlyozóknak valamilyen önidentitást is meghatározni, mely által helyet szoríthatnak magunknak az egyre csak rohadó, poszt-apokaliptikus társadalomban. Az utcán zajlik az ő pitiáner háborújuk is: területért, befolyásért, drogokért és lányokért, meg úgy egyébként „just for fun”. A filmben utal is rá az egyik iparmágnás: „Ez a város olyan, mint egy túlérett gyümölcs. Szükségszerű, hogy leverjék az ágról…”

Ebben a miliőben élnek a film főhősei is, a két árvaházi fiatal: Tetsuo és Kaneda is. A gyerekkoruk óta testvérviszonyban lévő fiúk közös motoros bandában osztják a megbocsátást a város végtelenbe nyúló sztrádáin. A köztük feszülő hatalmi ellentét fokozódása határozza meg a film egyik alapkonfliktusát is, miszerint a fiatalabb és tapasztalatlan Tetsuo-t dühíti, hogy minden nehéz helyzetből Kaneda menti ki. Büszkeségén pont az általa oly nagynak tartott személy ejt csorbát, tudtán kívül.

Időtartam: 124 min

Minőség: HD

Értékelés: 0

8.1

Értékelés(1)